Home > Diensten > Mensendieck

Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is het behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen. Bij Mensendieck wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houdings- en bewegingscorrectie worden geïntegreerd in de activiteiten van het dagelijks leven zoals bukken, tillen, zitten en lopen.

 

 

De kerngedachte van de therapie is zelf doen, zelf zien, zelf voelen, zelf ervaren en zelf oordelen. Pijnklachten aan spier en gewricht ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Door Mensendieck leert u zelf klachten te verhelpen en te voorkomen. Bijvoorbeeld; klachten die voortkomen uit neurologische of orthopedische aandoeningen, reumatische pijn aan spieren en gewrichten, stoornissen in de ademhaling of de bloedsomloop, stress, hoofdpijn, pijn aan het bekken, rug-, nek-, schouder- en RSI-klachten. Mensendieck is ook bedoeld voor risicogroepen. Hierbij gaat het om mensen met een verhoogde kans op problemen aan het bewegingsapparaat. Zoals mensen met overgewicht, zwangere vrouwen, kinderen met houdingsafwijkingen. Maar ook volwassenen die zware fysieke arbeid verrichten of vaak dezelfde bewegingen uitvoeren. Denkt u bijvoorbeeld aan bouwvakkers, chauffeurs, verpleegkundigen of beeldschermwerkers.

Verlicht de pijn

Tijdens de behandelingen wordt u zich door middel van oefeningen bewust van uw houding en uw manier van bewegen en leert u hierin verbeteringen aan te brengen. Daarnaast krijgt u oefeningen om de pijn te verminderen, te ontspannen en om bepaalde spieren te versterken. Deze oefeningen zijn toegespitst op uw persoonlijke (werk)situatie/ dagelijkse handelingen.

Voorkomt terugkerende klachten

De kracht van oefentherapie Mensendieck is dat u herhaling van klachten leert voorkomen. Samen met de oefentherapeut heeft u uw houdings- en bewegingsgewoonten vastgesteld. Oefeningen, die u ook thuis doet, zorgen ervoor dat u uw lichaam leert kennen en begrijpen en dat uw houding verbetert. Uiteindelijk bent u steeds beter in staat om zelf te zien, te voelen, te ervaren en te oordelen of uw houding en bewegingen juist zijn. U vervalt niet in uw oude gewoontes en wordt als het ware uw eigen therapeut. Kortom: u past het geleerde toe in het dagelijks leven en dit voorkomt dat klachten terugkeren.

Kies bewust voor oefentherapie Mensendieck

Pijn als gevolg van overbelasting of verkeerde gewoonten is vervelend. Daarom is het belangrijk de basis van het probleem aan te pakken. De oefentherapeut kijkt verder dan de klacht en doet meer dan symptoom bestrijding. Zij gaat naar de bron, pakt samen met u de oorzaak aan. Vindt u dat zelf zinvol, dan bent u aan het goede adres bij de oefentherapeut Mensendieck.

Contact opnemen

Openingstijden